Noi te cunoaştem deja. Spune-le şi celor care citesc acum câte ceva despre tine.
Am 16 ani și sunt în clasa a 10-a la liceu. Întotdeauna am fost pasionat de comportamentul, atitudinea și modul de gândire al celorlalți. Astfel, pasiunea mea pentru teatru a început. Fiecare personaj a fost o nouă provocare, o metodă de a intra în universul altcuiva din care pot să mă cunosc mai bine și să învăț mai multe despre tot ce ma înconjoară. În anii următori, doresc să mă pregătesc pentru a studia psihologia la facultate, să descopăr cat mai multe despre psihicul uman și să ajut în viitor cât mai multe persoane care se confruntă cu anumite probleme, la fel cum am încercat până acum, prin diversele cluburi de voluntariat din care fac parte.
Când ai ajuns la noi şi ce te-a convins să rămâi?
Acum 4 ani am ajuns în clubul de teatru T.A.C.. La început, totul a fost o mare schimbare față de orice făcusem până atunci. Învățarea era bazată pe exercițiu și joc, nu notițe sau memorare mecanică. Colectivul a fost extraordinar de primitor și nu am întâmpinat vreo dificultate cu integrarea în grup. Un factor care cu siguranță a influențat această integrare rapidă a fost reprezentat de joculețele de la începutul fiecărui curs, prin care am reușit să îmi cunosc mult mai bine echipa și chiar să avem încredere maximă unul in celălalt, aspect esențial în teatru și mai ales în improvizație. Ce m-a făcut să rămân? Aș putea aduce vorba de skill-urile pe care le-am învățat sau de prieteniile pe care le-am creat pe parcursul anilor, dar cel mai semnificativ motiv este nevoia de a mă deconecta de la orice problemă pe care o întâmpinam si de a mă manifesta într-o manieră creativă. Theatre Acting Club mi-a oferit aceste lucruri și m-a ajutat și în perioade dificile să înțeleg importanța râsului si a optimismului.
Care a fost personajul care ţi-a plăcut cel mai mult dintre cele pe care le-ai jucat?
Am jucat o multitudine de personaje, de la un profesor de matematică, la un înger și chiar și pe Cupidon. Totuși, personajul care m-a marcat în mod pozitiv cel mai mult a fost mimul! Deși un pic bizară alegerea mea de a interpreta un mim, cu siguranță aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii luate. Am descoperit necesitatea limbajului corpului nu doar în interpretarea scenică, cât și în viața de zi cu zi. A trebuit să comunic cu un personaj invizibil, adică, doar cu un sunet, cu niște replici spuse din spatele culiselor. A trebuit să învăț cum să reacționez și chiar să îmi dezvolt imaginația si simțul creativ.
Dacă ar fi să rămâi cu o lecţie învăţată (sau mai multe) de pe urma personajelor pe care le-ai jucat, care ar fi?
Consider că din fiecare experiență nouă rămânem cu o lecție sau o învățătură. Fiecare personaj a constituit o nouă modalitate de a privi lumea din jur, precum o lentilă noua care îți permite să vezi totul mai clar, mai profund și mai în esență. Am descoperit noi metode de a înțelege diferite idei sau ideologii și cel mai important este că am reușit să ma regăsesc pe mine, să mă accept așa cum sunt, cu calități și defecte.
Cum au contribuit cursurile T.A.C. la dezvoltarea ta?
Cursurile T.A.C. au avut o importantă influență pozitivă în dezvoltarea mea. Fiecare curs la care participam era o modalitate de îmbunătățire considerabilă a nivelului meu de limba engleză. Desigur, la școala sau în particular reușeam să pun bazele acestei limbi prin exerciții sau diferite noțiuni de vocabular, dar doar prin comunicarea în engleză reușeam să am o mai bună înțelegere a acesteia. În plus, prin teatru am reușit să mă descurc în situații mai tensionate și să ies din zona mea de confort. Acum, după câțiva ani de cursuri T.A.C., sunt extraordinar de mulțumit cu skill-urile dezvoltate în cadrul acestui club.
Cum e să interpretezi un personaj?
Probabil pentru un simplu spectator ce vizionează o piesă de teatru munca actorului de pe scenă poate părea chiar ușoară. Până la urmă, ce poate fi atât de greu? Cu toate acestea, țin să menționez că nu este la fel de ușor precum pare. Cu siguranță că prin jocuri și distracție, provocăriile pe care le avem devin mult mai ușor de realizat, pentru că, în fond, acestea sunt direct proporționale cu nivelul de cunoștințe pe care îl deținem la vârsta respectivă. Interpretarea unui personaj nu este însă ceva ce se poate face de pe zi pe noapte. Trebuie înțelese motivele sale, dorințele si gândurile lui. De aceea, prin fiecare exercițiu sau joc propus, noi reușim să deprindem acest talent, cel actoricesc, printr-o metodă simpatică și plină de amuzament!
Vrei să ne împărtăşeşti ceva amuzant despre Marius?
Eu am avut ocazia de a-l cunoaște mai întâi pe Marius prin taberele de engleză pe care le-a organizat. Fiecare a avut tematica sa și modul său de desfășurare (de la filme pe care le-am produs, la teatru cu măști etc.). Nu voi uita niciodată pasiunea lui Marius pentru jocurile de societate, jocuri precum Werewolves, în care trebuia să înveți să îi convingi pe cei din jurul tău de ce spui și, în unele cazuri, chiar să apelezi la minciună.
Vrei să le explici şi celor care încă nu ştiu despre noi ce se petrece la cursurile T.A.C., cum sunt?
Cursurile T.A.C. sunt o metoda de autocunoaștere și de a-ți dezvolta aptitudinile creative, de a ieși din zona de confort. La începutul fiecărui modul, alături de Marius, suntem sprijiniți să dăm frâu liber imaginației și să venim cu idei care mai de care mai ingenioase legate de personajele pe care dorim să le interpretăm și poveștile acestora. Pe parcursul cursurilor, învățăm cum să ne punem cât mai bine în pielea personajului și să cum să reacționăm cat mai realist cu mediul înconjurător, iar, la finalul modulului, susținem o piesă alături de echipa noastră. Pentru necunoscători, această piesă poate genera o sursă de teamă, dar îi pot asigură că este o experiență unică, benefică și plină de amuzament, deci niciun motiv pentru a ne îngrijora!
Îţi mulţumim foarte mult că ai răspuns pozitiv invitaţiei noastre. 🙂
Și eu vă mulțumesc!