fbpx

De pe scena Teatrului “Fani Tardini” în Bruxel şi înapoi în România

De  pe scena Teatrului “Fani Tardini” în Bruxel şi înapoi în România

marius_smintina_teatru_in_englezaAveam 16 ani când mi-am descoperit pentru prima dată pasiunea pentru teatru, oarecum dintr-o încercare de evadare din lumea cifrelor şi a formulelor, fiind pe atunci elev la Colegiul Industrial “Alexandru Ioan-Cuza” la profilul real. Întâmplarea a făcut ca profa de franceză să introducă un opţional care să ne ajute să învăţăm materia ei, de altfel, şi prima mea experienţă de a învăţa o limbă străină folosind arta scenică.

Din curiozitate şi probabil şi vârsta adolescenţei, m-am înscris la acel opţional şi am găsit lucrul la care eu mă pricepeam cel mai bine şi la care eram şi foarte bun. Nu mi-a plăcut limba franceză niciodată, dar cu toate astea prima reprezentaţie a fost în Franţa. Au urmat apoi ore întregi în care m-am pregătit singur pentru admiterea la Liceul Pedagogic “Alexandru Vlahuţă” şi apoi pentru admiterea la Universitatea de Arte “George Enescu”, din Iaşi, la secţia Artele Spectacolului.

După terminarea facultăţii am fost printre puţinii proaspăt absolvenţi care au căştigat un loc la Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi. În mai puţin de doi ani am avut peste 100 de reprezentaţii, iar printre rolurile de suflet au fost personajele jucate în piesele “Labirintul Irinei”, “Descântoteca” şi “Tot ce se dă”. A urmat apoi plecarea mea în Belgia care a însemnat formarea mea profesională în lucrul cu copiii şi adolescenţii şi totodată certificarea internaţională L.A.M.D.A. (London Academy of Music & Dramatic Art).

M-am întors în România în 2012 şi am început colaborarea cu diverse centre de limbi străine, unde am reuşit să introduc conceptul de teatru în limba engleză. Am deschis THEATRE ACTING CLUB, proiect care se anunţă a fi unul ambiţios, din dorinţa de a aplica metodologia internaţională în ceea ce priveşte dezvoltarea personală a copiilor şi adolescenţilor într-un mod pe cât de distractiv, pe atât de educativ, solicitant şi creativ. 

… şi până data viitoare, vă salut cu drag,
Marius Smîntînă