fbpx

Taberele pentru copii – rețeta unu dezastru sau oportunități de dezvoltare?

Taberele pentru copii sunt la mare căutare în fiecare an. Și, firesc, există părinți care deja au rezervat un loc pentru copilul lor și părinți care își fac griji, sunt sceptici și au întrebări diverse despre culisele taberelor.

Dacă ai rezervat deja un loc în taberele pentru copii din aceasta vară, poți sări peste acest articol. Nu vrem să te răzgândești :)) Iar dacă ești la experiența primei tabere a copilului tău, iată câteva tips&tricks care te vor ajuta.

Pe bună dreptate, fiecare părinte își dorește cele mai bune experiențe pentru copilul său. Despre beneficiile taberelor de engleză am tot scris și noi. Sunt multe, sunt reale, sunt de ajutor în dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.

Ce nu vor părinții să audă despre taberele pentru copii?

  1. Taberele sunt momentele de libertate ale copiilor, departe de casă și de ochiul vigilent al părintelui. Poate sună înfricoșător, dar este adevărat. Am creat un spațiu în care copiii și adolescenții, care vin la cursuri sau în taberele noastre, se pot exprima liber. Se simt în siguranță să fie ei înșiși, nu sunt judecați și nici pedepsiți. Îți pot exprima opiniile, pot negocia și își pot explora creativitatea în timpul activităților tematice. Da, uneori mai spun și lucruri mai puțin plăcute, îi auzim și tratăm astfel de evenimente cu multă înțelegere și blândețe, neînsemnând că îi încurajăm să continue într-un ritm nepotrivit.
  2. Atelierele tematice, jocurile de echipă și drumețiile sunt inima oricărei tabere de succes. Dincolo de frumusețea locurilor și de entuziasmul participării la ateliere, provocările sunt prezente și aici. Și când scriu provocări mă gândesc la micile accidente care pot apărea pe parcurs. Nimic diferit de ce ți se poate întâmpla și ție acasă sau la birou: zgârieturi minore, tăieturi în marginea hârtiei, căzături, pătarea hainelor sau chiar agățarea lor, întindere musculară, vânătăi. Dar nu-ți face griji, sunt mereu adulți prin preajmă pregătiți să le vină în ajutor copiilor.
  3. Timpul petrecut alături de colegii de tabără – oricât de mult am vrea să credem că totul este lapte și miere, adevărul e că de multe ori există tachinări, certuri, mici drame și rivalități. Adică aceleși lucruri pe care le vedem acasă între frați sau la locul de joacă. Și e normal să se întâmple și astfel de evenimente. Copiii au șansa să învețe să pună limite, să își (re)negocieze “teritoriile”, să ceară ajutor, să se apere, să se sprijine reciproc, să se adapteze grupurilor și să învețe cum să susțină un conflict sănătos fără să îi jignească sau rănească pe ceilalți.
  4. Există insecte, soare puternic, noroi, ploi torențiale și povești de groază pe care și le spun între ei seara înainte de culcare. Ce aventuri! Și evident, aici sunt și copii care se sperie și vor să se întoarcă acasă, dar în final, toate acestea sunt experiențe de neuitat. Am învățat în toți acești ani să gestionăm micile neplăceri prin a le transforma în joacă și prin a încuraja copiii să ne implice și pe noi când vor să facă “nefăcute”. Iar aici te provoc, dragă părinte, să îți amintești de copilăria ta. Ce din ce-ai făcut nu i-ai povesti copilului tău? :))
  5. Da, copiii nu dorm când le spunem noi să doarmă. Există, firește, un program care este respectat de cele mai multe ori, pentru că se întâmplă ca vremea să nu fie mereu de partea noastră sau să apară situații neprevăzute și să fim nevoiți să aducem modificări minore programului. Adolescenții se strecoară din camerele lor și se strând în zona de socializare și după ora de culcare. Cine ar vrea să piardă timpul dormind când are doar câteva zile de stat cu prietenii? Dacă treaba asta ne speria la începutul taberelor și eram cu toții încordați cu reguli peste reguli, în timp ne-am relaxat și am aplicat același principiu de mai sus. Atâta timp cât suntem anunțați de intențiile lor și intențiile lor nu îi rănesc pe ei sau pe ceilalți, regulile pot fi negociate. Și să fim serioși, după o noapte nedormită – de obicei prima – a doua zi nu-ți mai dorești decât să treci cu bine prin ateliere și să vină ora stingerii. Și da, somnul devine muuuult mai odihnitor :))))
  6. Există consecințe și responsabilizări. Care nu sunt pe placul copiilor de cele mai multe ori. Este foarte important pentru noi ca fiecare cameră să fie … impecabilă … Ne place să păstrăm locul curat și să încurajăm asumarea responsabilității pentru stricăciunile care pot apărea. Nu punem accent pe ce este greșit, ci pe cum putem repara.

Poate toate cele de mai sus garantează rețeta unui dezastru din perspectiva unui părinte. Realitatea e că toate aceste experiențe contribuie enorm la dezvoltarea copiilor și adolescenților într-un mod sănătos și echilibrat. În tabără, adică într-un loc străin lor, învață cel mai bine despre cum să fie independenți, cum să își aume riscuri, cum să își gestioneze emoțiile, cum să împartă spațiul, cum să se adapteze, cum să repare greșelile pe care le fac. Practic, taberele sunt locul unde copiii își permit să fie copii fără presiunea performanței și evaluărilor.

Nu-i putem mulțumi pe toți și e o mare minciună să ne asumăm taberele perfecte. De 10 ani suntem organizatori de tabere și încercăm permanent să îmbunătățim orice ține de organizarea lor. E normal să nu ne iasă 100% cum ne-am propus. Poate că unui copil nu-i place mâncarea, altuia nu-i place camera de cazare, altuia nu-i plac drumețiile sau poate atelierele nu sunt potrivite lui. Cu toate acestea căutăm și adaptăm soluții cât se poate de bine la fața locului cu ce avem la îndemână.

Pentru că în nicio tabără nu va exista confortul de acasă. Nici pentru copii, dar nici pentru noi. Dar tocmai această experiență contribuie la reziliența lor. Vrem să creștem viitori adulți autonomi, responsabili, independenți, cu resurse interne sănătoase. Nu le putem oferi acest esențial dacă vom căuta mereu doar confortul lor. Știm cum sună asta, știm și cum se simt neputința și frustrarea părintelui când copilul se confruntă cu ceva mai dificil. Pentru că suntem și noi părinți și ne observăm cum ni se întâmplă și nouă să menajăm provocările copilului.

Share this post: