fbpx

Gânduri la început de an şcolar şi un proiect internaţional

Gânduri la început de an şcolar şi un proiect internaţional

Săptămâna aceasta am redeschis porţile Theatre Acting Club. Fiecare început de an şcolar este unul plin de evenimente şi emoţii. De aproape 6 ani scriem povestea T.A.C. alături de tinerii şi micii actori care ne trec pragul. Suntem bucuroşi că ne permiteţi să luăm şi noi parte la dezvoltarea lor personală şi că avem ocazia să îi vedem evoluând pe scenă, la finalul fiecărui modul.

Fiecare început de an şcolar aduce cu el nerăbdarea revederii şi curiozitatea noului. Micii actori devin tineri actori, se schimbă grupele şi noi odată cu ele.  Sunt aproape 6 ani de când proiectul Theatre Acting Club le oferă copiilor ocazia de a-şi exprima liber personalităţile, de a le aduce la suprafaţă conflictele interioare şi de a îi învăţa să le exprime într-un mediu de încredere şi prietenos.

Dincolo de beneficiile generale ale teatrului în educaţia copiilor, pentru copiii care (re)vin la noi, T.A.C. înseamnă locul în care se relaxează, în care nu sunt judecaţi, în care nu există o ierarhie a “celui mai bun”. Înseamnă o “gură de aer” de la programa şcoalară, de la societatea prea grăbită uneori să răspundă cu blândeţe miilor de întrebări pe care le au despre ei şi despre viaţă. Şi vin la T.A.C. unde îşi creează personaje cu care experimentează diferite situaţii neînţelese de ei încă sau personaje prin care pot retrăi evenimentele din viaţa lor. Inconştient, fiecare personaj nou creat conţine caracteristici ale copiilor. Umbre ale lor care aşteaptă să fie acceptate şi îmbrăţişate deopotrivă cu calităţile si punctele lor forte.

Vara aceasta am înţeles că Theatre Acting Club este mai mult decât o şcoală de teatru în engleză. Este o lume creată de copii, o picătură din fiecare. Am observat în taberele de engleză, la fel ca la cursuri, cum grupele deja formate primesc şi integrează cu uşurinţă copii noi. Asta pentru că nu există lupta pentru putere, ei nu mai au ce să-şi demonstreze pentru că au învăţat să se accepte şi să îi accepte pe ceilalţi aşa cum sunt, că fiecare resursă interioară poate fi explorată în cadrul echipelor şi valorificată pentru un scop comun.

Şi tot vara aceasta am facut posibil ca visul lui Marius să înceapă să prindă contur. Long story short, Marius a stat o perioadă în Belgia, acum ceva ani. Timp în care a predat la English Youth Theatre şi în şcolile internaţionale partenere, dobândind astfel şi certificarea LAMDA (London Academy of Music and Dramatic Art).  Lynne, fondatoarea EYT, a răspuns cu drag invitaţiei noastre de a uni cele două şcoli de teatru în engleză sub umbrela unui proiect comun: International Youth Theatre Camp.

International Youth Theatre Camp este un program de schimb de experienţă pentru copiii din Belgia şi România. Timp de o săptămână vor desfăşura activităţi împreună şi vor avea ocazia să cunoască noi culturi. Revenim cu mai multe detalii în curând.

Share this post: